Ubuntu’da Çoklu Dosya Adı Değiştirme – pyRenamer


Aslında dosya isimleri üzerinde çoklu işlem yapma, pekçok Windows kullanıcısının da uygulamadığı ve uygulamak isteyen Windows kullanıcılarının ise Free Commander, Total Commander yada Rename Master gibi ek araçlara ihtiyaç duyduğu bir işlem. Peki çoklu-dosya ismi işlemlerini Ubuntu‘da nasıl yapabiliriz?

Çoklu dosya adı değiştirme (multi-rename, multi-renaming) değişik amaçlarla / şekilde yapılabiliyor:

  • Benzer ada sahip dosya adlarından belli bölümlerin çıkarılması yada değiştirilmesi,
  • Müzik dosyalarına şarkıcı adı, albüm adı, yıl, şarkı numarası gibi etiket bilgileri kullanılarak isim verilmesi,
  • Resim dosyalarına yine resim boyutu, çekildiği tarih ve saat gibi etiket bilgileri ile isim verilmesi,
  • Çok sayıda ve düzensiz isme sahip dosyalara belli bir düzende (örneğin numaralandırılarak) isim verilmesi,
  • Çok sayıdaki dosyada yer alan boşluk ve alt çizgi gibi karakterlerin çıkarılması,
  • Dosya isimlerinde büyük / küçük harf değişimi
  • vb..

Çok sayıda dosya ile uğraşmayan bilgisayar kullanıcıları için dosya isimlerinin tek tek elle düzeltilmesi çok zor değil. Ancak dosya sayısı onları ve hatta yüzleri bulduğunda bu tür isim değişiklerini elle gerçekleştirmek neredeyse imkansız hale geliyor. Ad değişiklerini elle yapmaktaki bu zorluğun da ötesinde, dosya isimlerindeki bir harfin bile büyük önem taşıdığı durumlarda (web sitesi tasarımları gibi) elle ad değiştirmede oluşacak hatalar sonradan çok can sıkıcı olabiliyor.

Ubuntu‘da da bu amaçla kullanabileceğimiz en iyi çözümlerden biri pyRenamer adlı bir araç.

pyRenamer ile yukarıda sıraladığımız her türlü çoklu-dosya adı değiştirme işlemini kolayca yapabilirsiniz. GNOME için PyGTK kullanılarak geliştirilen yazılım, PyGTK kullanan tüm sistemlerde (KDE, XFCE, ve hatta Windows) çalışabiliyor; ve GPL altında lisanslandırılmış durumda.

pyRenamer‘i Synaptic Package Manager ile pyrenamer aratarak kurabilirsiniz. Yada terminal’de aşağıdaki kodu girerek yazılımı sisteminize kurabilirsiniz.

$ sudo apt-get install pyrenamer

Hasan tarafından yayımlandı

Çevre Müh. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Ens.

Ubuntu’da Çoklu Dosya Adı Değiştirme – pyRenamer” için 3 yorum

  1. çok güzel bir paylaşım.. bende şöyle bir alternatif söyleyeyim.. ( yeni öğreniyorum linux’ u ) .. xfce masaüstü yöneticisinin dosya yöneticisi thunar… “thunar” diye aratınca synapticten hemen çıkıyor zaten ubuntu kullanıcıları için… artı bu isim değiştirirken yapıldığını söylediğiniz her şeyi o da yapıyor.. numaralandırıp ve sayılandırıp yapabiliyorsunuz.. dosyadaki ortak şeyleri çıkarabiliyorsunuz.. (mesela tüm dosyalar resim1.png diye gidiyor.. daha kısa yapmak isterseniz “esi” yazıyorsunuz.. rm1.png>rm2.png>… şeklinde gidiyor) dosyalara tarih ve zaman ekleyebiliyorsunuz topluca… etiketleme ve daha nicesi.. tabi toplu oalrak hepsini bir kerede büyük harf ya da küçük harf olarak değiştirmeniz de cabası.. (birbirinden farklı dosyaların hiç birinin eski ismine dokunmadan sadece büyük veya küçük harfe çevirmek)

  2. tabi thunar bu kadar profesyonel değil ve amacı da bu değil.. ama güzel bir dosya tarayıcısı… nautilustan bile daha çok sevdim.. sadeliğinden midir nedir 🙂

Yorum bırakın